Cumartesi, Ocak 15, 2005

Öykü Atölyesi ve Kül Kedisi

Kül kedisi masalını hatırlar mısınız? İyiliği, sevgiyi ve gerçeği arama tutkusunu yüceltirken, kötülüğün kendi cevabını bulmakta gecikmediği dersini verir. Şimdi hatırlayabildiğim bütün masallarda olduğu gibi iyiler kazanır, mutlu olur ve bu sonsuza dek devam eder. Büyükannemin çocukluğunda dinlediği masallarda olduğu gibi, yeğenlerimin annemden dinlediği masallarda iyi kahramanların mutlu sonu değişmiyor.

Oysa hikayedeki olaylardan biri değişse, sonlar için sonsuz olasılıklı hikayeler kurmak mümkün… Nilüfer Belediyesi’nin katkılarıyla Kitap Evi’nde düzenlenen Yücel Balku Öykü ve Yazın Atölyesi’nde öğrencilerin ilk ödevi bu oldu. ‘Kül Kedisi’ masalında olaylardan biri değişirse neler olur? Prens elinde cam terlik sevdiği kadını ararken, Kül Kedisi yerine üvey kız kardeşlerinden birini bulursa, Kül Kedisi ne yapar? Belki diğer masal kahramanları yardıma gelir. Belki prens yirmi yıl sonra da olsa yanıldığını anlar ve gerçek sevginin peşine düşer. Kül Kedisi aslında bir başkasını seviyordur belki, ya da prens bambaşka tercihlerde bulunur.. Atölye öğrencileri, bu soruya yanıt arayan sonlar yazdı. Ortaya çıkan hikayelerse bundan sonra yazılacakların sadece küçük birer işaretiydi.

Üç aylık bir çalışmanın ilk haftasını geride bırakan öykü ve yazın atölyesinin içinden yeni yazarlar yetişeceği fikri şimdilik heyecan verici. Yazılanlar çoğaldıkça bu heyecan da artar mı bilemiyorum ama atölyenin eğitmeni yazar Hakan Akdoğan, çalışmaların daha çok pratiğe yönelik alıştırmalarla ilerleyeceğini anlatıyor ve atölyenin amacını; “Katılımcıların eğilimleri doğrultusunda yazmalarına destek olmak, bu yolda önlerinde beliren engelleri tespit ederek aşmaları için onlara yol göstermek” diyerek tanımlıyor.

Nilüfer Belediyesi’nin öğrencilere sağladığı bursla katılımcı sayısı 38’e ulaşan atölye, ilk kez geçtiğimiz yıl düzenlendi. Geçen yıl, Kitap Evi’nin sahibi Dilek Çelebi’nin fikrini hayata geçiren Yücel Balku, ne yazık ki ilk derslerden hemen sonra geçirdiği kalp kriziyle yaşama veda etti. Ancak hazırladığı program yazar dostlarının yardımıyla tamamlandı ve daha da önemlisi ikinci bir atölye için heyecanı taze tuttu. Ne diyelim? Umarım üçüncüsü, dördüncüsü olur, devam eder. Bir yandan yazma, öte yandan okuma alışkanlığı da masalların değişmeyen mutlu sonları gibi devam eder…

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home