Cumartesi, Mart 12, 2005

Bitmemiş külliyat

Kitap var. Birçoğunu bir araya getirince oluşan kitaplar, kitaplıklar var. Mektubun varlığını hatırlatan posta kutuları gibi; içine düşen zarfları açılana dek koruyan, gerçek adresini bulana kadar zarfa göz kulak olan.. Hikayeleri, kahramanları, konuları, ele aldıkları meseleler, sayfa sayıları, boyları, punto büyüklükleri başka başka olsa da, roman, şiir, öykü ya da hangi türse, bir niteleme almadan evvel her biri birer posta kutusu benim için.

‘Tayfanın Seyir Defteri’ni elime alınca uzun zamandır beklediğim bir mektup almış duygusuna kapılmamın nedeni biraz da budur. Sayfalarını da heyecanla beklediğim o mektubu okuyor hissiyle çevirdim mesela. Başka başka zamanlarda yazılmış, ince ince işlenmiş sayfalar boyunca Yücel Balku.

Uludağ Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler okurken Bursa’yı kendine evi diye seçen Balku, ‘Hayalet Gemi’ dergisinin tayfalarından biriydi. Biraz da bu duruma atıfta bulunan ‘Tayfanın Seyir Defteri’ adı bence kitaba çok yakışmış. Balku’nun kızlarına hitaben yazdığı bir mektupla başlayan kitapta genç yaşta yitirdiğimiz yazarın tüm eserlerini bir arada bulmak mümkün.

Üzerinde çalıştığı kurmaca tasarısı ‘Yedi Güzel’ ve Râvi adıyla yazdığı şiirler Balku’nun edebiyatın farklı disiplinlerine ilgi duyduğunun sadece birer göstergesi. Zaman zaman çeşitli yayınlarda okuruyla buluşmuş denemeleri ve kitaplarında bulunmayan öyküleri de bu anı kitaptaki yerlerini almış. ‘Tayfanın Seyir Defteri’ elbette Balku’nun ‘Sûkut Ayyuka Çıkar’ ile ‘Goncanın Üçüncü Günü’ isimli kitaplarında yer alan öykülerini de içeriyor.

‘Tayfanın Seyir Defteri’, yazarın okurları ve belki de bu sayede okuru olabilecek edebiyatseverleri için yayınlamak niyetiyle yazdıklarını bir arada sunan bir Yücel Balku külliyatı. Doğan Kitap’ın ‘Bitmemiş Külliyat: Yücel Balku’ altbaşlığını belirlediği kitapta yazarla yapılmış röportajlar da bulunuyor. Onun hakkında yazılanlarsa ‘Yücel’in Ardından’ başlığı ile bir bölüm oluşturmuş. Balku’nun dünyasına bir perde aralayan son bölümde ise yazarın eşi Semra Balku ile yapılmış bir röportaj bulunuyor.

‘Tayfanın Seyir Defteri’ okuruna yazılmış açık bir mektup. Yazarın ardından defterleri, günlükleri, e – postaları, mektupları arasında bulup seçimleri özenle yapan Semra Balku ile aynı özeni kitabın derlemesi sırasında esirgemeyen Murat Gülsoy da bu mektubun postacıları gibi geliyor bana. Diğer postacılar ise Doğan Kitap ve bu kitaba raflarında yer verecek, merak edip edinmek isteyeceklerin bulabildikleri/bulabilecekleri kitapçılar.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home